TÜBİTAK ULAKBİM ile Wiley yayınevi arasında imzalanan “Açık Erişim Makale Yayımlama Anlaşması” (2023-2025 dönemi)
EKUAL Üyesi kurum yazarlarının, Web of Science (WOS)’da yer alan, Q1 ve Q2 Grubu Wiley Hibrit ve Wiley Gold Dergilerinde (Hindawi hariç) “Research Article”, “Review Article”, “Data Article” ve “Rapid Publicaition” türündeki yayınları AE desteği kapsamında olacak ve aşağıda belirtilen dergilerde yapılacak yayınlardan Makale İşlem Ücreti (Article Processing Charge-APC) alınmayacaktır. EKUAL Üyesi Kurum araştırmacılarınca, kapsam içindeki Wiley dergilerine gönderilmiş ve kabul edilmiş yayınları, Makale İşlem Ücreti (APC) ödenmeden, “Açık Erişim”li yayımlanması mümkün olacaktır.
TUBİTAK ULAKBİM Makale Seçme Kriterleri- 1
▪ Yazarın EKUAL Kapsamındaki üniversitelerden birine bağlı olması
▪ Gönderilen makalenin WOS’ta indekslenen Q1 ve Q2 Wiley hibrit ve altın açık erişim dergileri tarafından kabul edilmesi (Hindawi dergileri hariç), Web of Science – SCIE, SSCI, AHCI
▪ Makale Türleri: Research Article, Review Article, Data Article ve Rapid Publication
▪ Anlaşmadan yararlanabilmek için makaleyi yazanlardan en az birinin Türkiye’deki Üniversitelerden birinde öğretim kadrosunda aktif çalışıyor olması gerekir. Bu yazar «Corresponding Author» olmalı. Öğrenciler bu haktan yararlanamaz!
▪ Makale gönderimi sırasında yazarların kurumsal epostalarını kullanması gerekmektedir, bu süreçlerin TÜBİTAK ULAKBİM tarafından daha iyi takip edilmesini sağlayacaktır ve yazara TUBITAK tarafından geri dönüş daha hızlı olacaktır.
▪ Makalelerin TUBITAK ULAKBIM açık erişim anlaşması kapsamında açık erişim yayınlanabilmesi için hibrit dergilerdeki yayınların 01 Ocak 2025 ve sonrası kabul edilmiş olması gerekir, altın açık erişim dergilerde ise 01 Ocak 2025 ve sonrasında gönderilmiş olmalı.
▪ Anlaşma bir açık erişim anlaşmasıdır, bunun dışında Wiley’de kapalı dergilerde ücretsiz olarak yayın yapmaya devam edilmelidir. Kapalı makale yayınlatmak için ücret alınmaz!
Ayrıca, Wiley AE Anlaşmasından yararlanabilmek için yazarlardan en az birinin Türkiye’deki üniversitelerin/eğitim ve araştırma hastanelerinin aktif öğretim kadrosunda olması gerekmektedir.
*NOT: Makale başvurularında, onay süreçlerinin daha sorunsuz işlemesi için, kurumsal eposta kullanılmasını rica ederiz. (@medipol.edu.tr)
TÜBİTAK – Wiley Açık Erişim Makale Yayımlama Anlaşması ile ilgili “kısa bilgi notları” ve açık erişim makale başvurusu için “yazar iş akış adımları”nı ilişikteki dosyalarda [Hibrit dergiler için doküman üzerindeki sayfa no 19-48; Altın AE dergiler için 49-57 arasına bakınız]; ve erişiminize açık veri tabanları hakkında daha fazla bilgiyi EKUAL sayfasında [https://cabim.ulakbim.gov.tr/ekual/e-veri-tabanlari/universiteler/] bulabilirsiniz.
Yazar eğitimleri takvimine “Etkinlikler” başlığı altından https://cabim.ulakbim.gov.tr/ekual/egitim/ ulaşabilirsiniz, açık erişim anlaşmaları ile ilgili daha fazla bilgi edinebilmek için yazar eğitimlerinden birine katılmanızı öneririz.
TÜBİTAK-Wiley Anlaşması rehberi için tıklayınız.
Wiley duyurusu: https://authorservices.wiley.com/author-resources/Journal-Authors/open-access/affiliation-policies-payments/tubitak-agreement.html
Fonlanan Açık Erişim Dergi Listesi (Temmuz 2024-Aralık 2025) için tıklayınız.
Springer Nature ile TÜBİTAK Açık Erişim Makale Yayınlama Anlaşması
- Ülke çapında yıllık AE makale yayımlama kotası (2.421 makale) bulunmaktadır. Kota yayın gönderim ve kabul sırasına göre kullanılacaktır.
- AE desteği sağlanacak yayının, yazarlarından birinin EKUAL Üyesi kurum çalışanı olması ve yayındaki ismi altında üye kurum adının geçmesi zorunludur. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri bu anlaşmadan yararlanamaz.
- Anlaşmadan faydalanılması için makalenin kabul alması gerekmektedir. Kabul aldıktan sonra süreç başlamaktadır.
- Araştırmacının, makalenin sorumlu yazarı olması gerekmektedir (corresponding author).
- Anlaşma kapsamındaki makale türleri: Original Paper, Review Paper, Continuing Education.
- Springer Nature makale başvurusu yaparken, başvuru formlarına kurumsal e-postalarını (@medipol.edu.tr) kaydetmeleri AE onay süreçleri için önemlidir. ULAKBİM bu bilgiler kapsamında makalenin AE yayımlanması için onay verecektir.
- Nature grubu dergiler anlaşmaya dahil değildir.
- Makale yayına kabul edildikten sonra, yazar tanımlama sürecinde araştırmacıların kendisini sisteme tanıtması gerekmektedir. Bu süreçte, araştırmacıların seçilen kuruma birincil dereceden bağlı olması gerekmektedir.
Duyuru linki: TÜBİTAK – Springer Nature Açık Erişim Anlaşması İmzalandı | TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU (tubitak.gov.tr)
Detaylı bilgi içeren yazar kılavuzuna buradan erişebilirsiniz.
Anlaşmaya dahil olan dergilerin listesi için tıklayınız.
Anlaşma kapsamında sorumlu yazarlar rehberi için tıklayınız.
Springer Nature ile TÜBİTAK Açık Erişim Anlaşması Webinarı için tıklayınız.
Springer Nature Dergilerinde Ücretsiz Açık Erişim Makale Yayımlama Anlaşması 29 Ocak 2024 Eğitimi için tıklayınız.