TÜBİTAK-Wiley Açık Erişim Makale Fonlama Kriterleri (2026-2028):
1. 2026 yılı TÜBİTAK-Wiley Açık Erişim (AE) Hesabı 17 Şubat 2026 tarihi itibariyle aktif hale gelecektir. 17 Şubat 2026 ve bu tarih sonrasında, anlaşma aktif olduğu sürece, Hibrit ve Gold dergilerde kabul alan makaleler için AE başvurusu yapılabilir. 17 Şubat 2026 öncesinde kabul almış makaleler anlaşma kapsamında değerlendirmeye alınmayacaktır.
2. Derginin Hibrit ya da Gold model olduğuna bakılmaksızın, makalenin başvuru tarihi (gönderim tarihi) anlaşmadan yararlanmak için esas alınmayacaktır; esas alınacak tarih makalenin kabul tarihidir (kabul tarihi ile ilgili açıklama için Md.3e bakınız). Kabul tarihinde anlaşma aktif ise, kota mevcut ise ve makale belirlenen TÜBİTAK kriterlerini sağlıyorsa anlaşma kapsamında desteklenecektir.
Örnek: makalenin dergiye gönderim tarihi 25 Aralık 2025 (anlaşma aktif değil) ve kabul tarihi 25 Mart 2026 ise (anlaşma aktif), bu durumda kabul tarihi olan 25 Mart 2026 tarihinde kota mevcutsa ve makale TÜBİTAK Kriterlerine uygun ise, yazar, makalenin hibrit ya da gold bir dergide kabul edilmiş olmasına bakılmaksızın başvuru yapabilir ve anlaşmadan yararlanabilir.
3. Yanlış anlama ve karışıklıkları önlemek için, bir “makalenin kabul tarihi” olarak, dergi tarafından yazara gönderilen “makaleniz kabul edilmiştir” bilgilendirmesinin yapıldığı tarih değil, ilgili makalenin TÜBİTAK AE Hesabındaki “Accepted Date” başlığı altında geçen tarih baz alınmaktadır. TÜBİTAK AE Hesabına düşen makaleye ilişkin bilgilere TÜBİTAK’ın herhangi bir müdahelesi bulunmamaktadır, tüm kayıtlar Wiley/dergi tarafından girilmekte ve otomatik olarak TÜBİTAK AE Hesabına düşmektedir.
4. Dergi değerlendirmeleri için Web of Science (WoS)’a ait konu kategorileri (SCIE, SSCI, AHCI); dergilerin etki değerleri (IF) ve “Quartille (Q)” değerleri için de “WOS-JCR-Journal Impact Factor (JIF)” değerleri baz alınmaktadır.
5. Web of Science – SCIE, SSCI kategorilerinde yer alan Wiley dergilerinden, JCR-JIF değerlerine göre, Q1 ve Q2 grubu Hibrit dergiler ve Gold/tam açık erişim dergiler destek kapsamındadır.
Hibrit dergi: Makaleye ait APC ödenirse makale AE olarak yayımlanır, ödenmezse makalenin kapalı olarak (para ödenmeden) yayımlandığı dergilerdir.
Gold/tam açık erişim dergi: Makaleye ait APC bedelinin ödenmesi zorunludur ve tüm makalelerin AE olarak yayımlandığı dergilerdir.
6. WOS-JCR’da AHCI dergileri için JIF değerlendirmesi yapılmadığı için “Q” değeri almıyor, bu sebeple üniversite kütüphanelerine yeni bir duyuru yapılmadığı sürece, AHCI grubuna giren tüm dergiler kapsam içinde olacaktır, ancak aşağıdaki 7 nolu maddede geçen yayın türü sınırlamaları geçerli olacaktır.
7. WOS – ESCI kategorsinde olan hiçbir dergi destek kapsamında değildir.
8. Wiley yayın türleri arasında “Research Article”, “Review Article”, “Data Article” ve “Rapid Publicaition” türündeki yayınlar anlaşma kapsamında değerlendirmeye alınacaktır.
9. Anlaşmadan yararlanabilmek için “Sorumlu Yazar”ın (Responsible Corressponding Author- Corresponding Author) üniversitelerin aktif öğretim kadrosunda olması gerekmektedir.
10. Yazarların mağduriyet yaşamaması için; Wiley yayınevinin sayfasında Wiley ile TÜBİTAK arasında AE anlaşması olduğu ve bu anlaşma kapsamında tüm Wiley dergilerinde AE makale yayımlatılabileceği bilgisi bulunabilir. Söz konusu anlaşma kapsamında belli sayıda ülke kotamızın bulunması ve bu kotaları en verimli şekilde kullanabilmek için TÜBİTAK’ın AE makale destekleme konusunda belli kriterleri bulunmaktadır. Bu sebeple, Wiley dergilerine makale göndermeden önce, ilgili derginin TÜBİTAK AE desteğine dahil olup olmadığından emin olmak için, Wiley sayfası yerine, EKUAL sayfasında geçen bilgilendirmeler, dosyalar ve “Fonlanan AE Dergi Listeleri” dikkate alınmalıdır. [https://cabim.ulakbim.gov.tr/ekual/e-veri-tabanlari/universiteler/]
11. 2026-2028 döneminde AE makale kotaları gold dergiler ve hibrit dergiler için ayrı ayrı ve aşağıdaki gibi olacaktır:
2026: Gold/650 + Hibrit/1173; toplam: 1823
2027: Gold/659 + Hibrit/1196; toplam: 1885
2028: Gold/668 + Hibrit/1220; toplam: 1888
12. Derginin Hibrit model ya da Gold model olmasına bakılmaksızın; bir makale kabul aldığında, anlaşma aktif durumdaysa, kota mevcutsa ve makale TÜBİTAK kriterlerine uygun ise ilgili makalenin APC ücreti anlaşma kapsamında karşılanabilir.
13. Anlaşma aktif olsun ya da olmasın, makale kabul aldığında, kota mevcut değilse, APC ücreti yazarın sorumluluğunda olacaktır.
14. Gold dergilerde, Yazar, “submission” sırasında AE başvurusu yapabilir, eğer “submission” sırasında başvuru yapma işlemini atlamışsa ya da başvuru sırasında kota yok ise veya anlaşma aktif değilse makale kabul aldığında da başvuru yapılabilir.
15. Hibrit dergilerde makale kabul edildikten sonra AE başvurusu yapılabilir.
16. Bir dergiye makale göndermeden önce, Yazar tarafından, derginin Hibrit bir dergi mi, Gold bir dergi mi olduğunu kontrol etmesi ve “Wiley Yazar İş Akışı” dosyasında geçen adımları incelenmesi tavsiye edilir.
17. Hibrit bir dergide makale kabul edildiğinde anlaşmadan yararlanma imkanı kalmamış ise, Yazarın, makalesini erişime kapalı olacak şekilde, geleneksel olarak (abonelik
modeliyle okuma) ücretsiz olarak yayımlatma imkanı vardır. Gold bir dergi ise APC ödeme zorunluluğu bulunduğundan ücretsiz yayın yapma imkanı yoktur.
18. Anlaşma şartlarına göre kurumlar için AE makale kota tahsisi yapılmamaktadır.
19. Dergi tarafından yayına kabul edilen bir makale, Yazarın başvuru yapması halinde, “ilk gelen sıraya girer” kuralına uygun olarak sıraya girecektir.
20. Bir yazar yılda en fazla 5 makalesi için APC desteği alabilir.
21. Yazarın, makalesini AE olarak yayımlatmak istemesi durumunda, makale başvuru formuna kurumsal epostasını kaydetmesi AE onay süreçlerinin daha kısa sürede sonuçlandırılması açısından önemlidir.
22. Wiley dergi/yazar sistemi gereğince, her yılın kotası birbirinden bağımsız olarak işlem görmektedir ve kabul edilen bir makalenin geriye dönük yıl ya da bir sonraki yılın kotasından yararlanma imkanı bulunmamaktadır.
23. TÜBİTAK ULAKBİM tarafından üniversitelerin erişimine sunulan akademik içerikler ve açık erişim anlaşmalarıyla ilgili her türlü ayrıntı hakkında bilgilendirme/duyuru üniversite kütüphanelerine EKUAL e-Listesi üzerinden yapılmaktadır. Yapılan bu bilgilendirmelerin üniversite içindeki uç kullanıcılara iletilmesi üniversite kütüphanesinin sorumluluğundadır.
24. TÜBİTAK – Wiley Açık Erişim Makale Yayımlama Anlaşması ile ilgili ayrıntılara EKUAL sayfasındaki tabloda Wiley başlığı altından erişilebilir.
[https://cabim.ulakbim.gov.tr/ekual/e-veri-tabanlari/universiteler/]
25. Yazar eğitimleri takvimine “Etkinlikler” başlığı altından ulaşabilirsiniz, açık erişim anlaşmaları ile ilgili daha fazla bilgi edinebilmek için yazar eğitimlerinden en az birine katılmanız önerilir. https://cabim.ulakbim.gov.tr/ekual/egitim/
26. TÜBİTAK AYEK Kararları gereğince yasaklı olan ya da Sağlık Bakanlığı tarafından “mesleklerini icra etme yetkisi kaldırılmış ya da geçici olarak kaldırılmış” kişiler arasında adları bulunan herhangi bir yazara yasaklı olduğu dönem içinde APC desteği verilmiş olduğu tespit edilirse, veya APC desteği verilmiş bir makalenin yayından geri çekilmiş (retrection) olduğu tespit edilirse sorumlu yazar ya da ortak yazarlar tarafından [email protected] adresine bildirimde bulunulması ve ULAKBİM tarafından bildirilen APC bedelinin ULAKBİM’e ödenmesi gerekir. Aksi durumda, ULAKBİM’in “corresponding author/sorumlu yazardan” APC bedelini tahsil etme hakkını saklı tutar.
Wiley AE Makale Yayımlama Anlaşması
Fonlanan Dergi Listesi için tıklayınız.
WEBİNARLAR:
☑️TÜBİTAK ULAKBİM + WILEY Ücretsiz Açık Erişim Makale Yayımlama Anlaşması Kapsamı
📅|🕛: 2 Mart 2026 | 14.00
🗣️: Duygu Paçalı
🔗: Kayıt Linki: https://attendee.gotowebinar.com/rt/428559299491763545
Kayıt zorunludur. Time zone olarak İstanbul seçilmelidir. (1000 kişiyle sınırlıdır, webinara belirtilen saatten 10 dakika önce giriş yapılması tavsiye olunur)
…
☑️TÜBİTAK ULAKBİM + WILEY Ücretsiz Açık Erişim Makale Yayımlama Anlaşması Kapsamı
📅|🕛: 10 Mart 2026 | 13.00
🗣️: Duygu Paçalı
🔗: Kayıt Linki: https://register.gotowebinar.com/rt/6777834329619340374
Kayıt zorunludur. Time zone olarak İstanbul seçilmelidir. (1000 kişiyle sınırlıdır, webinara belirtilen saatten 10 dakika önce giriş yapılması tavsiye olunur)

Springer Nature ile TÜBİTAK Açık Erişim Makale Yayınlama Anlaşması
- Ülke çapında yıllık AE makale yayımlama kotası (3.090 makale) bulunmaktadır. Kota yayın gönderim ve kabul sırasına göre kullanılacaktır.
- AE desteği sağlanacak yayının, yazarlarından birinin EKUAL Üyesi kurum çalışanı olması ve yayındaki ismi altında üye kurum adının geçmesi zorunludur. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri bu anlaşmadan yararlanamaz.
- Anlaşmadan faydalanılması için makalenin kabul alması gerekmektedir. Kabul aldıktan sonra süreç başlamaktadır.
- Araştırmacının, makalenin sorumlu yazarı olması gerekmektedir (corresponding author).
- Anlaşma kapsamındaki makale türleri: Original Paper, Review Paper, Continuing Education.
- Springer Nature makale başvurusu yaparken, başvuru formlarına kurumsal e-postalarını (@medipol.edu.tr) kaydetmeleri AE onay süreçleri için önemlidir. ULAKBİM bu bilgiler kapsamında makalenin AE yayımlanması için onay verecektir.
- Nature grubu dergiler anlaşmaya dahil değildir.
- Makale yayına kabul edildikten sonra, yazar tanımlama sürecinde araştırmacıların kendisini sisteme tanıtması gerekmektedir. Bu süreçte, araştırmacıların seçilen kuruma birincil dereceden bağlı olması gerekmektedir.
Fonlanan Dergi Listesi için tıklayınız.

TÜBİTAK – The Royal Society of Chemistry (RSC) Açık Erişim Makale Yayımlama Anlaşması
TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yürütülen EKUAL Projesi kapsamında; The Royal Society of Chemistry (RSC) yayınevine ait elektronik dergilere 1 Ocak 2026 tarihi itibariyle erişim sağlanmaktadır. 2026 yılı itibari ile, hem içeriğe erişim, hem de açık erişim (AE) makale yayımlama (Oku & Yayımla) modeli ile belli sayıda makaleye APC desteği sağlanmaktadır.
“TÜBİTAK – RSC Oku ve Yayımla Anlaşması” kapsamında belli sayıda AE makale kotası bulunduğundan, TÜBİTAK tarafından, APC desteği alacak makalelerle ilgili belli kriterler belirlenmiştir.
TÜBİTAK-RSC AE Makale Destek Kriterleri:
1. 2026 yılı TÜBİTAK-RSC Açık Erişim Makale Hesabı üye kurumların aktivasyonu tamamlandığı tarih itibariyle aktif hale gelecektir. Anlaşma aktif olduğu sürece, Hibrit ve Gold dergilerde kabul alan makaleler için AE başvurusu yapılabilir. 01 Ocak 2026 öncesinde kabul almış makaleler anlaşma kapsamında değerlendirmeye alınmayacaktır. 1 Ocak 2026 tarihinden sözleşmenin imzalandığı tarihe kadar yayına kabul edilmiş makalelerin geriye dönük olarak Açık Erişim Makaleler hâline getirilmesini talep edilebilir.
2. 2026-2028 döneminde AE makale kotaları tam açık erişim/gold dergiler ve hibrit dergiler için yıl bazında toplam olarak aşağıdaki gibi olacaktır:
2026: Gold + Hibrit/255
2027: Gold + Hibrit/260
2028: Gold + Hibrit/260
3. Anlaşmadan yararlanabilmek için “Sorumlu Yazar”ın (Corressponding Author) üniversitelerin aktif öğretim kadrosunda olması gerekmektedir.
4. Bir makale dergi tarafından kabul edilir ve RSC’nin lisanslama sistemi makalenin açık erişim yayına uygun olduğunu belirlerse, işlem “ ilk gelen ilk yararlanır ” prensibine göre yürütülecektir.
5. Bir makale kabul aldığında, sadece anlaşma aktif durumdaysa AE makale başvurusu yapılabilir, anlaşma aktif durumda değilse AE başvurusu yapma imkanı olamaz.
6. Anlaşma aktif olsun ya da olmasın, makale kabul aldığında, kota mevcut değilse, APC ücreti yazarın sorumluluğunda olacaktır.
7. Derginin Hibrit model ya da Gold model olmasına bakılmaksızın; bir makale kabul aldığında, anlaşma aktif durumdaysa ve kota mevcutsa ilgili makalenin APC ücreti anlaşma kapsamında karşılanabilir. APC uygulanan Gold dergiler için Yazar makalesini gönderebilir; ancak APC desteği yalnızca anlaşma yürürlükte olduğu ve kabul anında kota mevcut olduğu takdirde sağlanacaktır.
8. Hibrit bir dergide makale kabul edildiğinde anlaşmadan yararlanma imkanı kalmamış ise, Yazarın, makalesini erişime kapalı olacak şekilde ücretsiz yayımlatma seçeneği bulunmaktadır. Gold bir dergi ise APC ödeme zorunluluğu bulunmaktadır.
9. RSC dergi/yazar sistemi gereğince, her yılın kotası birbirinden bağımsız olarak işlem görmektedir ve kabul edilen bir makalenin geriye dönük yıl ya da bir sonraki yılın kotasından yararlanma imkanı bulunmamaktadır.
10. Anlaşma şartlarına göre kurumlar için AE makale kota tahsisi yapılmamaktadır.
11. Makalenin EKUAL anlaşması kapsamında olup olmadığı ancak Yazarın kurumsal epostası ile tespit edebilmektedir. Bu nedenle, Yazarın makalesini AE olarak yayımlatmak istemesi durumunda, makale başvuru formunda bağlı bulunduğu EKUAL üyesi kuruma ait kurumsal eposta adresini kullanması mecburidir.
12. Bir dergiye makale göndermeden önce, Yazar tarafından, derginin Hbrit bir dergi mi, Gold bir dergi mi olduğunu kontrol etmesi ve “RSC Yazar İş Akışı” dosyasında geçen adımları incelenmesi tavsiye edilir.
13. TÜBİTAK AYEK Kararları gereğince yasaklı olan ya da Sağlık Bakanlığı tarafından “mesleklerini icra etme yetkisi kaldırılmış ya da geçici olarak kaldırılmış” kişiler arasında adları bulunan herhangi bir yazara yasaklı olduğu dönem içinde TÜBİTAK ULAKBİM tarafından APC desteği verilmiş olduğu tespit edilirse, veya APC desteği verilmiş bir makalenin yayından geri çekilmiş (retrection) olduğu tespit edilirse sorumlu yazar ya da ortak yazarlar tarafından [email protected] adresine bildirimde bulunulması ve ULAKBİM tarafından bildirilen APC bedelinin ULAKBİM’e ödenmesi gerekir. Aksi durumda, ULAKBİM’in “corresponding author/sorumlu yazardan” APC bedelini tahsil etme hakkını saklı tutar.
14. TÜBİTAK ULAKBİM tarafından üniversitelerin erişimine sunulan akademik içerikler ve açık erişim anlaşmalarıyla ilgili her türlü ayrıntı hakkında bilgilendirme/duyuru üniversite kütüphanelerine EKUAL e-Listesi üzerinden yapılmaktadır. Yapılan bu bilgilendirmelerin üniversite içindeki uç kullanıcılara iletilmesi üniversite kütüphanesinin sorumluluğundadır.
15. TÜBİTAK – RSC Açık Erişim Makale Yayımlama Anlaşması ile ilgili ayrıntılara EKUAL sayfasındaki tabloda The Royal Society of Chemistry (RSC) başlığı altından erişilebilir.
[https://cabim.ulakbim.gov.tr/ekual/e-veri-tabanlari/universiteler/]
16. Yayıncı temsilcisi EaZySolutions tarafından 12.02.2026 tarihinde ve ayrıca ekual e-list’te 16.02.2026 tarihinde bildirilen “ EKUAL Teknik Bilgi Güncelleme Formu ” nu doldurup ilgili firmaya gönderilmesi zorunludur, göndermeyen kurumların açık erişim hesapları aktive edilemeyeceği için bu kuruma ait yazarlar açık erişim başvurusunda bulunamayacaklardır.
17. Yazar eğitimleri planlanmakta olup, Yazar eğitimleri takvimine “Etkinlikler” başlığı altından ulaşabilirsiniz, açık erişim anlaşmaları ile ilgili daha fazla bilgi edinebilmek için yazar eğitimlerinden en az birine katılmanız önerilir. https://cabim.ulakbim.gov.tr/ekual/egitim/
18. “guidelines for authors” ve “when you are ready to publish” kısmında her zaman yazarlar için en güncel bilgilere ulaşılabilir.
https://www.rsc.org/publishing/open-access/open-access-agreements
Ülkemiz araştırmacılarının bilime katkısının artması dileklerimizle.
Saygılarımızla.

TÜBİTAK- Cambridge University Press (CUP) “Oku ve Yayımla” Anlaşması (2026-2028)
TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yürütülen EKUAL Projesi kapsamında, Cambridge University Press yayınevi ile 2026-2028 dönemini kapsayan hem akademik içeriğe erişimi hem de Açık Erişim (AE) makale yayımlamayı destekleyen yeni bir “Oku & Yayımla” anlaşması imzalanmıştır.
Anlaşmanın detayları ve uygulama esasları aşağıda bilgilerinize sunulmuştur:
Anlaşma Kapsamı ve Süresi
· Süre: Anlaşma, 1 Ocak 2026 ile 31 Aralık 2028 tarihleri arasında üç yıl boyunca geçerlidir.
· Erişim: Türkiye’deki tüm EKUAL üyesi kurumlar, Cambridge Journals Online (CJO) “Tam Paket” içeriğine erişim sağlamaya devam edecektir.
· Açık Erişim: İlgili anlaşma kapsamında, açık erişim yayın yapma hakkı (CJO “Tam Paket” içeriğinde) kotasız olarak sağlanmaktadır.
TÜBİTAK AE Yayın Desteği ve Kabul Kriterleri
Sorumlu yazarların, makalelerini Makale İşlem Ücreti (APC) ödemeden AE olarak yayımlatabilmesi için şu kriterleri karşılaması gerekmektedir:
· Hak Sahibi Yazar: Sorumlu yazarın (Corresponding Author) EKUAL üyesi kurumların yetkili kullanıcısı olması gerekmektedir.
· Kurumsal Aidiyet: Yazarların başvurularında kurumsal e-posta adreslerini kullanmaları tavsiye edilir. Kişisel e-posta adresleri (gmail, hotmail vb.) doğrulanma süreçlerinde süreçlerin uzamasına neden olmaktadır.
· Kurum Kapsamı: EKUAL üyesi olan tüm kurumları içermektedir.
· Anlaşma kapsamı: Anlaşma hem hibrit dergiler hem de altın (gold/fully/tam) açık erişim dergilerde sınırsız AE makale yayımlamayı kapsamaktadır.
Geriye Dönük Açık Erişim Dönüşümü
Anlaşma kapsamında, makalelerin geriye dönük AE yapılmasına ilişkin kurallar aşağıdaki şekildedir;
· Hibrit Dergilerdeki Yayınlar: 1 Ocak 2026 tarihinden anlaşmanın imza tarihine (16.02.2026) kadar geçen sürede “Hibrit” dergilerde kapalı yayımlanmış makaleler; ilgili yazarın/yazarların isteği ([email protected] adresine bildirim gereklidir) ve TÜBİTAK ULAKBİM’in onayı ile hiçbir ücret ödenmeden Açık Erişime dönüştürülebilecektir. Hibrit dergilerde APC ücreti ödenerek açık erişim yayımlanan makalelere ücret iadesi yapılmayacaktır.
· Tam Açık Erişim Dergilerdeki Yayınlar: 1 Ocak 2026 -16.02.2026 tarihleri arasında Altın Açık Erişim dergilerde APC ücreti ödenerek açık erişim yayımlanan makaleler için ücret iadesi yapılmayacaktır.
· Genel Dönüşüm Hakkı: Sözleşme süresince, herhangi bir tarihte hibrit dergilerde “Kapalı” yayımlanan makaleler, yayınlandığı yıl içinde en geç 3 ay içinde yazarın talebiyle AE modeline dönüştürülebilir. Güncel dergi listesi, uygulama rehberleri ve eğitim materyalleri için TÜBİTAK ULAKBİM EKUAL sayfasını takip edebilirsiniz.
Özel Not: TÜBİTAK AYEK Yasaklılar Listesi’nde adı geçen ya da Sağlık Bakanlığı tarafından “mesleklerini icra etme yetkisi kaldırılmış ya da geçici olarak kaldırılmış” kişiler listesinde adı geçen herhangi bir yazara yasaklı olduğu dönem içinde yanlışlıkla APC desteği verilmiş ise, veya APC desteği verilmiş bir makalenin yayından geri çekilmiş (retrection) olması durumunda sorumlu yazar ya da ortak yazarlar tarafından [email protected] adresine bildirimde bulunulması ve APC bedelinin ULAKBİM’e ödenmesi zorunludur. Aksi durumda, ULAKBİM’in “Corresponding Author/Sorumlu Yazardan” APC bedelini tahsil etmeye yetkisi vardır.

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yürütülen EKUAL Projesi kapsamında, INSTITUTE OF PHYSICS (IOP) yayınevi ile 2026-2028 dönemini kapsayan, hem akademik içeriğe erişimi hem de Açık Erişim (AE) makale yayımlamayı destekleyen yeni bir “Oku & Yayımla” (Read & Publish) anlaşması imzalanmıştır.
Anlaşmanın detayları ve uygulama esasları aşağıda bilgilerinize sunulmuştur:
1.IOP Anlaşma Kapsamı ve Süresi
· Süre: Anlaşma, 1 Ocak 2026 ile 31 Aralık 2028 tarihleri arasında üç yıl boyunca geçerlidir.
· Erişim: Türkiye’deki tüm EKUAL üyesi kurumlar, IOPScience Extra ve Electrochemical Society (ECS) içeriğine erişim sağlayacaktır.
2. TÜBİTAK AE Yayın Desteği ve Kabul Kriterleri
Sorumlu yazarların, makalelerini Makale İşlem Ücreti (APC) ödemeden AE olarak yayımlatabilmesi için şu kriterleri karşılaması gerekmektedir:
· Kurumsal Aidiyet: Makalenin EKUAL anlaşması kapsamındaki uygunluğu, yazarın kurum adı üzerinden doğrulanacaktır. Bu nedenle, makalesini Açık Erişim (OA) olarak yayımlamak isteyen yazarların EKUAL üyesi bir kuruma mensup olmaları gerekmektedir.
· Kurum Kapsamı: EKUAL üyesi olan tüm üniversiteleri içermektedir.
· Anlaşma kapsamı: Anlaşma hem hibrit dergiler, hem de altın (fully/gold/tam) açık erişim dergilerde sınırsız AE makale yayımlamayı kapsamaktadır.
Fonlanan Dergi Listesi için tıklayınız.
2.a. Geriye Dönük (Retroaktif) Açık Erişim Dönüşümü
1 Ocak’tan itibaren gönderilen tüm makaleler, hem hibrit hem de Gold dergilerde Açık Erişim (OA) olarak dönüştürülecektir. Bu uygulama yeni üyeler için geçerlidir; eski ANKOS üyelerinin makaleleri zaten OA olarak yayımlanmıştır. Güncel dergi listesi, uygulama rehberleri ve eğitim materyalleri için TÜBİTAK ULAKBİM EKUAL sayfasını takip edebilirsiniz.
Özel Not: TÜBİTAK AYEK Yasaklılar Listesi’nde adı geçen ya da Sağlık Bakanlığı tarafından “mesleklerini icra etme yetkisi kaldırılmış ya da geçici olarak kaldırılmış” kişiler listesinde adı geçen herhangi bir yazara yasaklı olduğu dönem içinde yanlışlıkla APC desteği verilmiş ise, veya APC desteği verilmiş bir makalenin yayından geri çekilmiş (retrection) olması durumunda sorumlu yazar ya da ortak yazarlar tarafından [email protected] adresine bildirimde bulunulması ve APC bedelinin ULAKBİM’e ödenmesi zorunludur. Aksi durumda, ULAKBİM’in “corresponding author/sorumlu yazardan” APC bedelini tahsil etmeye yetkisi vardır.
TA sayfası: http://iopscience.org/transformative-agreements
Yazarlar için klavuz : https://publishingsupport.iopscience.iop.org/questions/submit-under-a-transformative-agreement-guide/
TA videoları: https://youtube.com/playlist?list=PLgH2FJGwAbKumI0TUJJqTPrr4QTrNpTyU
Yazarların fon desteğine uygunluklarını kontrol edebilecekleri Journal Finder aracı: https://iopp.chronoshub.io/?fq=.
Son Güncelleme 4 Mart 2026



